Filatelističko društvo ZABOKY - Zabok

 

VII. GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI

Objavljeno: 30.04.2014

  • VII. GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI
  • VII. GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI

Naziv izdanja: VII. Glumački festival u Krapini.

Datum izdanja30.4.2014.
Kataloški brojFD Zaboky 106.
Autor omotnice: Ivan Drašković i Stjepan Đukić Pišta;
Autor žiga:  Ivan Drašković i Stjepan Đukić Pišta.
 
Naklada: 100 komada
 
Više o izdanju:
 
Udruga GFUK (Glumački festival u Krapini) je osnovana s ciljem pokretanja glumačkog festivala koji se održava svake godine nakon Uskršnjih blagdana u novouređenoj Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina, popularnoj Festivalskoj dvorani u Krapini. Nakon tri godine, GFUK postaje pravi Zagorski festival i svoje predstave dislocira diljem krapinsko – zagorske županije. Peti GFUK je ove godine gostovao u Desiniću, Hum na Sutli, Kumrovcu, Bistri, Sveti Križ Začretju, Zlatar Bistrici, Loboru i Konjšćini te u gradovima Klanjcu i Oroslavju. Ukupno je odigrano na daskama koje život znače 7 naslova, i to: 6 predstava u Krapini te 10 gostovanja po Zagorju,a sve u 13 festivalskih večeri.
Slikar Stjepan Đukić Pišta autor je svih dosadašnjih portreta osoba kojima je bio posvećen pojedini festival.
Zahvaljujući predsjedniku Glumačkog festivala u Krapini glumcu Adamu Končiću od samog početka uključeno je Filatelističko društvo Zaboky, izdavanjem prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga. Isti motiv omotnice koristi se u pripremnom periodu za slanje sve korespodencije Udruge.
 
Ovogodišnji festival je posvećen književniku Janku Leskovaru (Valentinovo, 12. prosinac 1861.- Zagreb, 4. veljače 1949.).
 
Janko Leskovar  bio je hrvatski učitelj i književnik.
Po završetku učiteljske škole, službovao je kao učitelj u mnogim mjestima, a u književnosti se javio kao tridesetogodišnjak svojom novelom Misao na vječnost koja je objavljena  Vijencu 1891. godine.
U svom desetogodišnjem književnom stvaralaštvu Leskovar je bio zaokupljen psihološkom analizom likova naglašeno nezainteresiranih ili nesposobnih za životnu borbu. Njegovi junaci postaju žrtvama vlastitih fikcija, kao ljudi kontemplacije koji život motre sa strane umjesto da u njemu djeluju.
Najpoznatija djela:
·         Romani: "Propali dvori", "Sjene ljubavi".
·         Pripovijesti: "Katastrofa", Poslije nesreće; "Izgubljeni sin"; Jesenski cvijeci
·         Novela: Misao na vječnost
 
   

Dizajn i programsko rješenje: ČuBraD